COMUNICAT DE LA SECCIÓ SINDICAL DE LA CNT-AIT A BENISSA IMPULS

UN GRAN PACTE! COMENÇA LA CAMPANYA ELECTORAL

Comunicat de la Secció Sindical de la CNT-AIT a Benissa Impuls

El passat 28 de Gener, eixia a la llum la consecució del Pre-Acord entre Benissa Impuls S.A.M. i el Comité d’Empresa, el qual afecta tres llocs de treball i als possibles treballadors i treballadores malalts per problemes oncològics. Per fi veiem alguna concreció a tantes i tantes hores sindicals de lliure disposició i a tant assessorament professional d’alliberats sindicals que viuen de les subvencions que cobren! Hores lliures i subvencions que paguem entre totes i tots!

Escoltàvem a Radio Litoral les impressions del president del consell i, sobretot, les de dues persones que encapçalen la llista del CIBE, les quals, plens de goig i brollant l’entusiasme, iniciaven la campanya electoral (municipal/sindical), manifestant autocomplacientment la felicitat que els embargava pel Pre-acord signat.

La secció sindical de la CNT-AIT, després del pertinent requeriment a l’empresa seguint la legislació referent als drets sindicals, ha tingut accés a l’esborrany d’acta de la reunió de la comissió de relacions laborals celebrada al darrer estiu. En aquesta s’evidencia que el comité d’empresa no està informant les treballadores i treballadors de les negociacions amb l’empresa. L’acta no té desperdici, ja que es posa negre sobre blanc de manera clara com la tasca que li assigna la Llei Orgànica de Llibertat Sindical (LOLS) i es pressuposa al comité d’empresa no està complint-se en absolut. Des d’aleshores res ha canviat.

És cridaner que, des de la presentació de la proposta de millora feta per l’empresa a maig de 2020, les úniques reunions informatives, sectorials o per grups en evitació de conglomeracions, paradoxalment han sigut les organitzades per l’empresa quan qui hauria d’informar de totes les converses és el comité d’empresa.

Cap reunió informativa general,  sectorial o grupal, cap convocatòria en cap tauler d’anuncis, cap informació oberta i clara a les persones treballadores per saber quins llocs es milloraven i perquè, cap informació de les fitxes realitzades….

Un pre-acord signat en la penombra i a l’esquena dels treballadors i treballadores podrà ser beneficiós o no, però mai serà participatiu. Tot indica que estem davant d’un acord cuinat en el si del CIBE i que sols afecta tres llocs de treball dins l’empresa. Podem dir que hem rebut ja queixes de persones treballadores d’aquests tres llocs que ni estan contents ni saben que és el que finalment s’ha acordat, tenint sols la informació publicada per l’empresa com a única font.

Aquesta evidència referent a la manca d’informació la corrobora i subscriu la secció de CNT-AIT, en carn pròpia i per partida doble a més (després anirem al detall d’això precisament).

Deia un dels membres del CIBE, també del comité d’empresa, que, malauradament no s’havia aconseguit reduir la jornada laboral, equiparant-la amb el personal directament contractat per l’Ajuntament. Anem a fer un apartat en aquest tema. Com és sabut la CNT-AIT està per la reducció de la jornada laboral, sense minvar les retribucions. Abans del decret del govern del senyor Rajoy, a Benissa Impuls es feien precisament 7 hores. Va ser amb aquest decret com és va vorer augmentada la jornada. Els Sindicats reaccionaren i convocaren vaga general. Aquella vaga va ser secundada, entre altres, pels afiliats de la secció de CNT-AIT, però resulta cridaner que no podran dir el mateix alguns dels que actualment componen el comité d’empresa i/o diuen ser els defensors de la jornada de 7 hores. Alguns d’aquests actuals baluards de les 7 hores deixaren amb el cul a l’aire als que secundaren la vaga en la defensa, legal i legítima, de la reivindicació. Alguns d’aquests  increparen al piquet de la CNT-AIT o, inclús, l’acusaren de sabotejar els camions de l’empresa.

Quan es munta una candidatura per a unes eleccions sindicals no es miren aquestes coses. No hi ha cap tipus de protocol. Els sindicats subvencionats  simplement apunten a la gent i com més gent més vots per a rebre més privilegis. Tampoc es regula la doble militància, permetent que els membres d’un partit polític que estiga en un govern municipal siguen al mateix temps membres del comité d’una empresa municipal de la mateixa localitat. La seua fam de diners i el seu descontrol, provoquen situacions com aquestes i així ens va la cosa. En aquesta conjuntura la presa de decisions està viciada i aquestes mai poden ser encertades. Exemple: la dinàmica del comité d’empresa d’alimentar el personalisme i enfrontar a uns contra els altres dins d’una mateixa empresa pública, podrà, a canvi de sacrificar el bon ambient al tall i durant un temps, donar-te uns vots i representativitat, però res més. La política negociadora de “denunciar-ho tot” sistemàticament  comporta problemes. Més concretament i tornant a la reducció de la jornada laboral,  una denúncia d’un dels membres del comité ha resultat rebutjada per la justícia, sentència de la qual s’aclareix palmàriament la diferència entre el personal depenent de l’Ajuntament i el de la mercantil de l’Ajuntament.  Ara alguns ens diran que aquesta no era la intenció del comité, però aquest ha sigut el resultat. Un resultat que aboca a tots els treballadors i treballadores de Benissa Impuls a continuar amb la jornada de 7,30, gràcies a tot açò.

No contents amb això, ara la darrera novetat en la política del comité d’empresa, és fer creure a alguns treballadors i treballadores que deuen fer, unilateralment, mitja hora menys. Diem unilateralment, perquè mentre no hi haja un acord amb o del consell, qualsevol iniciativa d’aquest tipus no pot anomenar-se com a consensuada. En aquest sentit, com el comité sap, a banda de la sentència judicial, hi ha un acord del consell d’administració que precisament va en el sentit contrari, però ahí està el comité per a pressionar el que calga amb l’objectiu que les persones treballadores incomplisquen el seu horari, i després si hi ha conseqüències desagradables per a aquestes, sempre haurà temps de dir que tota la “culpa”  és dels que sí que compleixen o de l’empresa o dels seus treballadors tècnics, tot en una empresa recordem pública. En tot cas, més llenya al foc. Un foc encés una vegada i una altra per qui té un gran interés en què la flama de la confusió i del personalisme continue encesa per a aconseguir la pretesa “guerra de bàndols”, que garanteix uns vots. Patètic!

És més fàcil clavar un vot a l’urna que secundar una vaga, però si en realitat es vol una reducció o portar qualsevol justa reivindicació a bon port, la pròxima vegada, quan hi haja convocada una vaga general, cal estar més actius i, per suposat, secundar-la per molt domesticada que semble i per molts dies de vacances que es tinguen disponibles (la informació i estadístiques de qui secunda i qui no o quants ho fan arriben al govern l’endemà de la realització de la vaga). A propòsit d’això, no seria d’estranyar que abans no es torne a la jornada de 8, perquè és evident que la reforma del senyor Rajoy no la tomba ni el govern “social-comunista” del senyor Sánchez. El de sempre: perilla l’economia.

Arribats a aquest punt, caldria preguntar-se quin seria l’objectiu i el paper real del comité d’empresa. Què hi ha darrere realment de la transformació de Benissa Impuls, promesa en el programa electoral del CIBE? Per què tant d’interès en confrontar unes persones amb altres? Quina és la finalitat de mal informar a les treballadores i treballadors? 

No ho sabem. El que sí sabem i ve a col.lació de tot açò és  aquell comunicat del Consell d’Administració de Benissa Impuls, publicat amb data 1/10/2018 i signat per tots els membres de tots els partits polítics de Benissa que formaven part del Consell amb l’única i més que rellevant excepció del regidor, aleshores, no adscrit.  L’esmentat  comunicat diu diferents coses, rescatem les següents:

1ª.- “Benissa Impuls és una empresa propietat de l’Ajuntament de Benissa. Un valor del nostre poble i un exemple de com la gestió municipal pot i ha de ser 100% pública”. Després de més de 20 anys d’existència, què falta feia recordar una obvietat com aquesta? Ho deixem ahí. Cadascú que traga les seues pròpies conclusions.

 

2ª.-  Es notifica una “filtració de documentació confidencial, com ara les nòmines d’algunes de les persones que treballen en l’empresa o de l’informe de la inspecció de treball posterior a una denúncia presentada contra l’empresa”. Lògicament, aquesta secció sindical es reserva el dret a iniciar totes les accions oportunes per esclarir un presumpte delicte contra un dret fonamental dels treballadors i treballadores, donat que ni el Secretari de la Federació Comarcal de Serveis Públics de l’UGT, ni el Comité d’Empresa amb “majoria absoluta”, estranyament, sembla han tingut res a dir o fer al respecte durant tot aquest temps.

3ª.- “… Des de Benissa Impuls es vol assenyalar que la pràctica totalitat del Consell d’Administració de la mercantil té molt clar que aquest òrgan no és un espai de batalles polítiques entre els diferents grups. Per aquesta raó, des del propi Consell, es vol manifestar la nostra disconformitat a partir dels últims fets negatius dirigits contra l’empresa…” Fets negatius dirigits contra l’empresa municipal? Qui dirigeix aquesta acció contra els interessos de l’empresa 100% pública? El regidor no signant i, ara, paradoxalment gràcies a 240 vots d’un total de 8.634 electors i a un acord d’investidura adoptat amb el beneplàcit per activa o passiva de tots el partits signants, responsable de la cartera de la mercantil? D’això mateix sembla que estaríem parlant? D’aconseguir un grapat de vots que garantisquen continuar tenint la clau de la governabilitat?

I ara, si us sembla bé, esperant no cansar-vos en uns moments tan dramàtics com els presents, anem a la doble desinformació que abans esmentàvem i de la que som objecte com a treballadors de l’empresa organitzats a la Secció de CNT-AIT. En Juliol  i Agost de 2017 vam prestar atenció a les entrevistes al Secretari de la Federació  Comarcal de Serveis Públics (SFCSP) de l’UGT, publicades en un mitjà digital local. A aquest respecte, amb relació a la denúncia d’UGT contra l’Ajuntament de Benissa i Benissa Impuls S.A, la Secció Sindical, el 25 de setembre de 2017, va publicar un comunicat que va quedar sense resposta.

Qui calla atorga. Què ha passat amb aquella denúncia del SFCSP de l’UGT en matèria d’una possible vulneració de la LOLS? Va existir? Sembla que les poques persones que la vam poder llegir, el mitjà digital benisser que va tenir accés a aquesta i pocs “escollits” més. No poden dir el mateix el conjunt de treballadors i treballadores de Benissa Impuls que, en teoria, “representava” el SFCSP del sindicat que ostentava la “majoria absoluta” al comité d’empresa. Això és una demostració més de transparència! 

Pel temps que ha passat des de l’anunci de la presentació de la denúncia (agost 2017), podem pensar que ha resultat retirada o arxivada, doncs la Inspecció de Treball no tenim constància que s’haja presentat a les dependències de l’empresa per a estudiar cap cosa en aquesta matèria. Per això, la Secció Sindical de CNT-AIT de Benissa Impuls actuarà en conseqüència, donat que els seus drets sí que han sigut xafigats per qui, teòricament, invoca la LOLS sols quan presumptament li pot afectar i no quan sembla participa activament en la vulneració. Estem relativament tranquils, ja que és qüestió de temps que la  secció de CNT-AIT a Benissa Impuls torne a participar en les reunions del Comité d’Empresa o tinga veu en la Comissió de Relacions Laborals, creada aquesta última precisament amb motiu de la revisió i actualització dels llocs de treball. De fet, si és cert l’anunci de voler abastar un conveni col.lectiu propi, amb més motiu encara. A no ser que el comité d’empresa vulga seguir vetant a qui ni rep subvencions ni es presenta a eleccions. Negant-nos a nosaltres el dret, se’l nega el mateix comité. Per tant, més prompte que tard, la Secció de CNT-AIT exercirà, altra vegada, la funció de la qual mai s’havia  d’haver vist privada.

Primer, ens fan fora a la secció de les reunions del comité d’empresa a on tenim dret a participar (canal sindical de representació) i, després, no informen a TOTS  els treballadors i treballadores de les negociacions que estan portant-se (canal unitari), doble privació, doble irregularitat. En fí, tot al seu temps… Ara toca gaudir del meravellós preacord del qual el CIBEimpuls està tan orgullós i vorer en quants vots es tradueix! Estem expectants. Comença la campanya electoral. Silenci, llum, focus, acció!

Secció Sindical de la CNT-AIT en Benissa Impuls

“Si ningú treballa per tu, que ningú decidisca per tú!”

Esta entrada fue publicada en BenissaImpuls. Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *